Aanbod van trainingen

Trainingen zijn er in vele soorten en maten. Voor leiding van speltakken, voor bestuursleden en voor hele groepen. Hieronder een kort overzicht van ons aanbod.

12 modules voor leidinggevenden

Wil jij je kwaliteiten als leidinggevende uitbouwen? Wil je kennismaken met allerlei andere kaderleden uit de regio en via hen veel nieuwe ideeën opdoen? Heb je ook nog interesse in een leuk en gezellige training? Neem dan deel aan één of meer van onderstaande modules;

Module 1; Programma Uitvoeren. In deze module bespreken we hoe je een spel uitlegt op een manier die past bij het leeftijdseigene en spelthema van je speltak, hoe je jeugdleden betrekt bij het maken van het programma en hoe je tot een goede uitvoering komt.

Module 2a; Begeleiden jeugdleden Leeftijdseigen kenmerken. Hier bespreken we de basis van het begeleiden van jeugdleden, we hebben het over de ontwikkeling van kinderen en jongeren op verschillende gebieden. Vervolgens bekijken we hoe je op basis van de leeftijdseigen kenmerken je activiteiten aanpast en ook de manier van begeleiden bij deze activiteiten en bij het vrij spelen.

Module 2b; Begeleiden jeugdleden Kind met ander gedrag. In module 2B bespreken we hoe je als leiding kunt zorgen voor een veilig sociaal klimaat. Omgaan met pesten, normen en waarden, het bieden van duidelijkheid en structuur en de meldcode zijn onderwerpen die hierbij aan bod komen. Daarnaast wordt stil gestaan bij het omgaan met jeugdleden die ander gedrag vertonen. De kenmerken van en het omgaan met ADHD en autisme wordt hierbij meer uitgebreid besproken.

Module 2c; Begeleiden jeugdleden Motivatietechnieken en groepsproces. In module 2C bespreken we 3 onderwerpen: motiveren van de jeugdleden, groepsprocessen binnen de speltak en het begeleiden van jeugdleden bij het overvliegen.

Module 4a; Introductieavond. Tijdens de introductieavond gaan we op een gezellige manier aan de slag met allerlei informatie die voor jou als leidinggevende relevant en/of interessant is. Zo leer je onder andere over de geschiedenis van scouting, de organisatie van Scouting Nederland, en wat Scouting Regio Zeeland allemaal te bieden heeft. Wat zijn nou eigenlijk jouw rechten en plichten bij je groep en bij wie kun je terecht met welke dingen? Na deze avond weet je het allemaal!

Module 4b; Scoutingkennis Spelvisie. In module 4b wordt ingegaan op de spelvisie SCOUTS, hoe je de activiteitengebieden kunt inzetten in je opkomst, en hoe de doorlopende leerlijn en participatieladder gebruikt kunnen worden zodat de mate van uitdaging telkens blijft passen bij de leeftijd van de jeugdleden.

Module 4c; Scoutingkennis Gewenst gedrag. In module 4c wordt gekeken naar de gedragscode van Scouting Nederland, het protocol grensoverschrijdend gedrag, en verdere ondersteuningsmogelijkheden die Scouting Nederland te bieden heeft. Ook verkennen we hoe je met je team ongewenst gedrag als pesten tussen jeugdleden kunt aanpakken.

Module 5a; Programma voorbereiden Spelideeën. Aan bod komen de programmeercyclus, jeugdparticipatie en diverse manieren van spelideeën opdoen

Module 5b; Programma voorbereiden Planning. Hier gaan we kijken naar programmeren op de langer termijn en waar een goede (dag)planning aan moet voldoen

Module 5c; Programma voorbereiden Veiligheid. We bespreken hoe we omgaan met risico’s, aansprakelijkheid, verzekeringen en calamiteiten. We leren de veiligheidsbladen kennen en een stappenplan te maken.

Module 6; Programma evalueren Hoe pak je een evaluatie aan met je medeleiding of jeugdleden. We behandelen wat verschillende manieren en geven wat praktische handvaten

Module 7; Persoonlijke ontwikkeling In deze module gaan we kijken wat je kan doen om je eigen vaardigheden en talenten verder te ontwikkelen. Zo bespreken en oefenen we het geven en ontvangen van feedback. En we bespreken en oefenen hoe je intervisie kan gebruiken om een lastige situatie te bespreken en te verbeteren

Samen met je praktijkbegeleider kijk je naar jouw leerwensen en bepaal je aan welke modules je deel wilt nemen. Maar net als veel andere cursisten kan je ook gewoon aan het hele weekend deelnemen. Als je een heel weekend komt adviseren we je om één van de twee routes te volgen die we hebben samengesteld. Route 1 bestaat uit de modules 1, 2a, 2b, 4b en 4c. Route 2 bestaat uit de modules 2c, 5a, 5b, 5c, 6 en 7. Beide routes worden gelijktijdig gegeven. In een weekend kan je 5/6 modules volgen. De module 4a wordt op een avond gegeven in de vorm van een quizavond. Die avond heet de introductieavond voor leidinggevenden. Als je alle modules wilt volgen kan dat dus in twee weekenden en een avond.

Mocht je nog vragen hebben stuur dan een e-mail naar het Team Deskundigheidsbevordering van de regio via tdb@scoutingzeeland.nl.

Kamptrainingen

De kampen zijn voor de jeugdleden het hoogtepunt van het jaarprogramma. Op kamp gaan met kinderen of jongeren is iets anders dan een opkomst van 2 uur. Ben jij leidinggevende en minimaal 1x op kamp geweest? Wil jij je inzetten om je kamp nog beter, gaver en veiliger te maken? Volg dan de kamptraining die bij jouw speltak past.

Een kamptraining bevat alle aspecten van het op kamp gaan, zoals:

  • organisatie
  • het kind
  • het programma
  • milieu en buitenleven
  • verantwoord op kamp gaan
  • veilig op kamp
  • de kampopening

Omdat het erg belangrijk is dat je als team goed in staat bent een kamp voor te bereiden en uit te voeren heeft de vereniging Scouting Nederland besloten dat minimaal één kaderlid per speltak een kampkwalificatie moet hebben.

Training op maat

Is er een specifiek onderwerp wat leeft binnen jouw groep, of binnen een aantal groepen? Het trainingsteam verzorgt graag een training op maat. We inventariseren de vraag, komen met een voorstel voor een trainingsopzet, stemmen dit af en voeren de training gratis uit bij jou in het clubgebouw.

Workshops

Door middel van workshops krijgen leidinggevenden en bestuursleden de mogelijkheid hun kennis te verbreden of te verdiepen. Onderwerpen die al aan bod kwamen zijn bijvoorbeeld: Kinderen met ander gedrag, EHBO, Spelkwaliteit, Coachen en Begeleiden, Het vinden en binden van vrijwilligers, Opstellen van beleidsplannen. Let op! Tijdens workshopavonden worden ook vaak modules gegeven. Erg handig als je een module niet tijdens het moduleweekend kon volgen!

Teamleiderstraining

Wat komt er op je af als teamleider? Hoe motiveer jij je team en wat draagt bij aan een effectieve aansturing van jouw team?

Als teamleider heb je veel verantwoordelijkheden. Tijdens de teamleiderstraining trek je een weekend lang met andere teamleiders op en krijg je, onder begeleiding van ervaren trainers, onder andere tips over het effectief aansturen van jouw team, het motiveren van je teamleden en proberen we zo goed als mogelijk met elkaar antwoorden te vinden op jullie vragen.

Voor praktijkbegeleiders

Ook voor praktijkbegeleiders worden er trainingen en workshops gegeven. Dat gebeurt meestal tijdens de workshopavonden en op maat. Loop jij tegen bepaalde zaken aan, of heb je leerwensen waarvoor je graag een training wilt volgen. Neem dan contact op met je praktijkcoach of met het trainingsteam (tdb@scoutingzeeland.nl).

Voor bestuursleden

Voor bestuursleden zijn er altijd workshops te volgen tijdens de workshopavonden en de ZESC. Bovendien is er de introductieavond voor bestuursleden, ook wel afgekort tot intro-avond NDLG (= niet direct leidinggevenden). Tijdens de intro-avond NDLG krijg je veel informatie, onder andere over de taken en bevoegdheden van het groepsbestuur, de spelvisie, de statuten van je groep, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid en de VOG. Ook voor ervaren bestuursleden blijkt dit vaak een waardevolle training te zijn. Deze trainingen en workshops worden gegeven door de bestuurscoaches van onze regio.

Voor het waterwerk

Voor stuurlieden en schippers worden trainingen verzorgd specifiek over onderwerpen m.b.t. het waterwerk door de admiraliteit. Tijdens workshopavonden en de ZESC is er altijd een training of workshop speciaal voor het waterwerk. Bovendien zitten er in het trainingsteam veel trainers die bij een watergroep zitten of gezeten hebben waardoor alle trainingen voor leidinggevenden voor zowel land- als waterwerk interessant zijn.

Vragen?

Mochten er verder nog vragen zijn kun je contact opnemen met Team Deskundigheidbevordering (tdb@scoutingzeeland.nl).

Moving Maxi