Nieuwsbrief

 1. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 02 - 2020

  Nummer 2, maart 2020

  In dit nummer:
  - Van het regiobestuur
  - Neem deel aan de klankbordgroep
  - Workshopavond
  - Spelcoaches komen naar je toe
  - Bestuurscoaching bij Lutem
  - Scouts4Science echt van start
  - Projectkist Scouts4Science
  - 50 jaar Scoutcentrum Zeeland
  - Jubileum Scheldezwervers
  - Wat is er te doen?
  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  Hier weer een nieuwsbrief van de regio. Wie wil kan daarin lezen waar groepen en regioteams mee bezig zijn. We vinden het leuk en belangrijk om elkaar op de hoogte te houden, ook via deze nieuwsbrief. Zo kunnen we de samenwerking tussen groepen onderling en regioteams vergroten. Kunnen groepen beter gebruik maken van wat regioteams te bieden hebben en kunnen we goede ideeën van elkaar gebruiken.
  In deze nieuwsbrief lees je onder andere over de bestuurscoaching die we bij de Lutem hebben gedaan. Over de workshopavond van 13 maart, Scouts4Science, het jubileum van de Scheldezwervers en van het Scoutcentrum
  Wist je trouwens dat we tegenwoordig naast een Facebookaccount ook een Instagramaccount hebben? De naam van het account is: regioscoutingzeeland
  Veel plezier met het lezen van deze nieuwsbrief!
   
  Met vriendelijke groet,
  namens het regiobestuur,

  Mark Rosel,
  Voorzitter regiobestuur
  Scouting Regio Zeeland
  Zorg dat jouw stem doorklinkt bij het landelijk bestuur.
  Neem deel aan de klankbordgroep voor de landelijke raad!

  Ben jij geïnteresseerd in het landelijke beleid en wil je dat je stem doorkomt bij het landelijke bestuur? Kom dan in de klankbordgroep voor de landelijke raad.
  Samen met het lid van de landelijke raad van onze regio en de andere leden in de klankbordgroep bespreek je twee keer per jaar de vergaderstukken van de landelijke raad om de visie vanuit onze regio landelijk onder de aandacht te brengen.
  Denk daarbij aan landelijk beleid zoals het spel van Scouting, landelijke activiteiten, waarderingssysteem, financiën, Scoutinglandgoed Zeewolde, huishoudelijk reglement etc.
   
  Tijdsinzet tweemaal per jaar, 1,5 tot 2 uur op een centrale locatie in Zeeland.
  Vergoeding: reiskosten + koffie/thee, koekjes.
  Workshopavond
  Op vrijdagavond 13 maart vindt er weer een workshopavond plaats! Naast workshops bieden we deze avond ook verdiepingen voor NDLG en een module aan. Het aanbod is als volgt:
  1. Taak- en Rolverdeling binnen een team
  2. Timemanagement
  3. Kampvuuractiviteiten
  4. SOL voor gegevensbeheerders en penningmeesters
  5. Module 1: Spelvisie en Spelaanbod
  6. Groepsbeleid
  Voor meer informatie over de inhoud van de workshops kun je terecht bij de uitnodiging die je als het goed is al in je mailbox hebt ontvangen, of bij het evenement op Facebook! De workshopavond zal dit keer plaatsvinden in Terneuzen, en begint om 19:30 uur. Inschrijven, zoals altijd, via SOL, klik op de link hieronder.

  We zien jullie graag op 13 maart!
  LET OP: In schrijven kan tot en met 9 maart, echter als er op 1 maart nog niet genoeg inschrijvingen zijn, kan er besloten worden sommige workshops af te gelasten.
  Schijf je hier in voor de workshop!
  Spelcoaches komen naar jullie toe
  Workshopavonden zijn al ingeburgerd. Daar proberen we, samen met de deelnemers, ideeën uit te wisselen en praktische thema's aan te pakken. Zo hoeft het spel van Scouting niet te gaan vervelen. Voor de volgende workshop is het kampvuur aan de beurt.
   
  We spelen graag ‘Power up your game’met jullie, maar uiteraard is het spel ook te leen. Het spel nodigt uit tot discussie over hoe dingen gaan binnen de groep. Er zijn ook kaartjes beschikbaar voor alleen een explorerafdeling of voor roverscouts.

  Waar waren spelcoaches o.a. actief?
  Onlangs was Jenny bij de Jacob Valckegroep in Goes. Het was een spontane en soms wat ongestructureerde avond, wat ook de jonge leiding van deze groep opviel. Er zijn gelijk korte-termijn-afspraken gemaakt over communicatie met de ouders.
  Bij de Lutemin Middelburg hielp Jim alweer met het vervolgspel. Een halfjaar geleden was hij daar ook. Nu kwam het verzoek van de groep voor een tweede sessie.
   
  Praktische EHBO voor zeeverkenners. Op uitnodiging van de Frans Naereboutgroep en de Jacob Valckegroep hielpen we bij een korte EHBO oefening voor de twee groepen gezamenlijk. Leiding leerde dat een activiteit van anderhalf uur meer dan genoeg is voor de scouts. Scouts leerden wat zij nog wisten van hun jeugd-EHBO en hadden lol. Bootslieden leerden hoe zij hun bakken moeten leiden bij wanorde als er zich een ongeval voordoet.
   
  Bestuurscoaching bij Lutem
  Scouting Regio Zeeland biedt diverse workshops en cursussen aan waarmee Scoutingvrijwilligers zich kunnen ontwikkelen. De bestuurstraining is daar een van en de Lutem was het eerste bestuur van Zeeland dat zich voor deze training aanmeldde.
  Mark Rosel en Erwin van den Broek kwamen naar het Zeeuws Archief om samen met ons een hele dag te besteden aan het onderzoeken welke kwaliteiten in een bestuur aanwezig moeten zijn en hoe we onszelf verder kunnen ontwikkelen.
  Uit de test bleek dat we een divers bestuur zijn dat elkaar goed aanvult.
  We hebben onze wensen voor de Lutem op een rijtje gezet en daaruit een selectie gemaakt. Daarmee gaan we het komend jaar aan de slag.
  Bestuur Lutem

  Scouts4Science nu écht van start

  De laatste zaterdag van januari ging Scouts4Science dan echt officieel van start. De dolfijnen van de Doormangroep uit Terneuzen waren de eersten die aan de slag gingen met de waterlijnmeting-kist en het spel en programma rond het thema plastic soup. Inmiddels zijn er al verschillende groepen die hebben aangegeven ook met de kisten, spel en programma’s aan de slag te willen gaan.
  De dag begon voor de dolfijnen met een interactief spel waarbij ze moesten proberen in te schatten hoe lang het voor een stuk afval duurt om af te breken in de natuur.
  Langs een tijdlijn van drie maanden tot wel 500 jaar hingen ze enthousiast na onderling overleg het afval, van blik en koffiecups tot zelfs een laars en tandenborstels, op. Allemaal spullen die je ook écht kunt vinden op een zoektocht langs de Westerschelde. Daarna werd gekeken wat de dolfijnen goed hadden opgehangen en waarom het juist korter of veel langer duurt voor het afval afbreekt. Vervolgens liepen de dolfijnen naar de Otheense kreek in Terneuzen om daar langs de met riet begroeide oever een drietal waterlijnmetingen uit te voeren. De dolfijnen verzamelden plastic en ander afval langs de waterlijn en brachten het riet nauwkeurig in kaart.
  De metingen die de dolfijnen deden zijn nu op de interactieve kaart van scouts4science.nl te zien. Het viel op dat ze vooral heel veel lege blikjes en stukken vuurwerk vonden. Plastic afval was in de minderheid. Afsluitend speelden de dolfijnen nog een levend strategospel, met daarop de afbreektijd van afval. Zo konden ze dus meteen hun nieuwe kennis over het afbreken van afval in de natuur in de praktijk brengen.

  Kijk ook op http://www.scouts4science.nl voor de interactieve kaart, en meer over hoe je zelf mee kunt doen!
   
  Hieronder kun je de link naar de drie nieuwe waterlijnmetingen gedaan door de dolfijnen van de Doormangroep Terneuzen vinden:
   
  Bekijk hier de waterlijnmeting van de Doormangroep uit Terneuzen

  Leen gratis een projectkist van Scouts4Science

  De afgelopen weken heeft Scouts4Science zich ingespannen om de eerste ‘projectkisten’ in orde te brengen. Als eerst zijn de zogeheten Waterlijnmetingkisten beschikbaar om te lenen. Hierin zit alles om met 1 tot 24 jeugdleden een waterlijnmeting te kunnen doen. In de komende maanden zullen er ook Sleepnetmetingkisten bij komen. Deze kisten zijn kosteloos te gebruiken door groepen.
  Op dit moment is Scouts4Science nog druk bezig om een reserveringssysteem en beschikbaarheid op de website te zetten, maar dat vergt nog wat inspanning en tijd. Tot die tijd kan je voor reserveringen of beschikbaarheid van de kisten bellen met Gerben: 06-44251719 of email: gerben@scouts4science.nl

  Wat zit er allemaal in de Waterlijnmetingkist?
  12 Afvalgrijpers
  1 Etui met merkstiften, pennen, potloden en puntenslijper
  5 Klemborden
  20 Turflijsten in een map
  1 Handleiding geplastificeerd
  1 Meetlint 100 meter
  1 Wereldatlas plastic
  1 Suske en Wiske ‘Lambiek Plastiek’
  1 rol met minimaal 10 vuilniszakken
  15 paar werkhandschoenen in verschillende maten
  1 Kwadraat
  1 Logboek
   
  Kijk ook op http://www.scouts4science.nl voor de interactieve kaart, en meer over hoe je zelf mee kunt doen!
  50 jaar Scoutcentrum Zeeland
  De meesten van u zal het niet ontgaan zijn, dit jaar bestaat Scoutcentrum Zeeland 50 jaar.
  Om deze mijlpaal te vieren is het Scoutcentrum bezig om drie feestjes te organiseren.
  Drie feestjes omdat we het graag willen vieren met de mensen die 50 jaar Scoutcentrum mogelijk gemaakt hebben.
   
  Het eerste feest is een reünie voor alle (oud) vrijwilligers, klussers, bestuursleden en beheerders, Maar ook de kinderen van beheerders, van wie sommige vele zomers op het Scoutcentrum hebben doorgebracht.
  Inmiddels hebben (hopelijk) alle oud-vrijwilligers een uitnodiging ontvangen. Mocht u een oud-vrijwilliger zijn en onverhoopt geen uitnodiging hebben ontvangen, neem dan contact op met het Scoutcentrum via secretaris@scoutcentrumzeeland.nl
   
  Het tweede feest is een receptie voor genodigden. Die genodigden bestaan uit sponsoren, lokale overheden, regiobestuur en de groepsbesturen van Zeeuwse Scoutinggroepen. Een bedankje voor de ondersteuning in de afgelopen jaren.
  Ook deze mensen hebben de uitnodiging ontvangen.
  Het derde feest en klapstuk is het gezamenlijke kamp voor de Zeeuwse groepen. De Zeeuwse groepen die aan de basis stonden van het Scoutcentrum en elk jaar weer komen kamperen en genieten op ons terrein.  
  De kampleiding meldt dat de voorbereidingen op schema liggen. Het programma is klaar en wordt nu verder voorbereid.
  Ook de catering voor het eten is rond.
  Een leuk programma, goed eten, nu nog hopen op een mooi weekend qua weer.
  Jullie hebben er ook zin in, want het kamp was al vrij snel volgeboekt.
  Ter ere van het feestjaar is ook een jubileumbadge uitgegeven en zijn we bezig om een boek 50 jaar Scoutcentrum Zeeland samen te stellen.
  Dus een druk en feestelijk jaar op het Scoutcentrum.
   
  Tot ziens op het Scoutcentrum!
  Scoutinggroep Scheldezwervers viert 75-jarig jubileum
  Sinds 1945 is zeeverkennersgroep ‘de Scheldezwervers’ te vinden op de wateren van de Vlissingse binnenhaven. De scouts zijn te herkennen aan hun blauw-witte das en de lelievletten aan de voor Vlissingen karakteristieke kleurstelling van groen-zwart met bruine zeilen. Dit jaar bestaat de groep 75 jaar en dat vieren zij groots met verschillende activiteiten, te beginnen met een jubileumkamp op het Scoutcentrum Zeeland in Veere van 10 t/m 13 april.
  Alle Zeeuwse Scoutinggroepen zijn daarom tijdens dit jubileumkamp op zondag 12 april uitgenodigd voor de feestelijke receptie. Tussen 15:00 - 17:00 is iedereen welkom om de groep te feliciteren en Scouting te vieren. Dit is meteen een mooi moment voor oud-leden van de Scheldezwervers, maar ook de groepen uit de regio, om samen herinneringen op te halen en terug te blikken op de rijke historie van de groep.
  Het adres van het Scoutcentrum Zeeland voor de receptie, waar het 75-jarige jubileum plaats vindt, is: Wulpenburgseweg 6, 4351PB Veere.
  Voor meer informatie over de groep kijk op http://www.scheldezwervers.nl of volg ze op Facebook: @scheldezwervers. Neem voor vragen contact op met de voorzitter: Dimmen de Fouw defouwdimmen@gmail.com (06-11412169)
   
  (C) Foto Dimmen de Fouw
  7 mrt.       IScout
  13 mrt.     Workshopavond
  14 mrt.     Grote, Kleine en Mini Trek
  19 mrt.     Admiraliteitsraad
  20-22 mrt Wawezero voor roverscouts
  21 mrt.     Voorjaarsopkomst bevers
  21 mrt.     RSE-dag explorers-zuid
  28 mrt.     Kookwedstrijden scouts
  3 apr.       Theorie-examen CWO
  4-5 apr.    Moduleweekend
  17-19 apr.Vlavovodivo voor explorers
  24-26 apr. Zepaka (regionale Scoutingwedstrijden)
  25 apr.     Stammenoorlog voor roverscouts

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.


  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 2. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 01 - 2020

  Nummer 1, januari 2020

  In dit nummer:
  - Van het regiobestuur
  - Waarderen
  - Grote Trek
  - Beachparty
  - Houthakkerskamp
  - Regiomedewerkersdag
  - Vredeslicht
  - Regioambassadeurs
  - Wat is er te doen?
  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  De kerstvakantie zit er weer op en alle groepen hebben hun eerste opkomst van dit jaar weer gehad. 2019 wat was mij betreft een heel mooi jaar. Er zijn in 2019 veel nieuwe regiomedewerkers gestart of van functie veranderd waardoor we met volle kracht aan de slag konden om groepen en regioteams te ondersteunen. Ook de meeste Scoutinggroepen hebben een goed jaar gehad met goede activiteiten en kampen. De Wereld Jamboree was voor mij persoonlijk een hoogtepunt. De regiomedewerkersdag in december was een heel leuke, gezellige afsluiter van het jaar.
  Alle groepen hebben inmiddels de regiokalender 2020 ontvangen. Daarop kan je zien welke activiteiten, trainingen, examens en vergaderingen er dit jaar op het programma staan. 2020 belooft een heel bijzonder jaar te worden, waarin de welpen 100 jaar bestaan. Dat viert onze regio met een speciale jungledag op Neeltje Jans en een welpenjubileumkamp (Wejuka) op het Scoutcentrum. Het Scoutcentrum bestaat 50 jaar wat groots gevierd gaat worden en er is natuurlijk een ZESC!
  Namens het regiobestuur wens ik iedereen een fantastisch nieuw Scoutingjaar waarin we onze jeugdleden en elkaar een leuke leerzame en zinvolle tijd bezorgen!
  Tot binnenkort!
   
  Met vriendelijke groet,
  Namens het regiobestuur,
  Mark Rosel
  Waarderen
  Waarderen hoort ook tot het spel van Scouting Nederland. De regio is niet altijd op de hoogte aan wie Scouting Nederland een waarderingsteken toekent , maar soms is de regio wel betrokken of uitgenodigd bij de uitreiking van een waarderingsteken.
  Graag willen we de volgende scouts feliciteren met de toekenning van een waardering van Scouting Nederland.
  Het Gouden Edelhert: Andy Martherus, Bernadettegroep en regio.
  De Gouden Oehoe: Ide Meijering, Frans Naerebout;  Lies vd Giesen, Blauwe Jungle (10-1-20).
  De Gouden Vos: Kees Dekker, Blauwe Jungle (10-1-20); Seraya Poelman, mr Bakker (11-1-20), Sjors Heijboer, mr Bakker (11-1-20).
  Zilveren Ereteken: Rolf vd Bijl, mr Bakker (11-1-20); Ingrid Klijnsma, mr Bakker (11-1-20); Sandra Hillebrand, mr Bakker (11-1-20).
  Zilveren waarderingsteken met een diamant werd opnieuw aan Edith le Duc uitgereikt.
  De kosten van bovenstaande waarderingstekens kunnen door de regio worden betaald.
   
  Wil je overigens zelf iets origineels verzinnen, dan kan je altijd een Pluimduim uitreiken met je eigen groepsdas. Kijk maar op http://www.stichtinginzet.org 
  Deze pluimen worden niet door de regio vergoed.
  64e Grote Trek
  De C.D.W stam van Scouting Berdenis Van Berlekom uit Middelburg is druk bezig met het organiseren van de Grote Trek. Die vindt plaats op 14 maart.  Dit jaar al voor de 64e keer!
   
  Voor diegenen die niet weten wat de Grote Trek inhoudt, een korte uitleg :
  De Grote Trek is een wandelevenement bedoelt voor alle scouts uit Regio Scouting Zeeland.
  Er zijn routes van 3 km, 5 km  en 10 km, dus voor iedere speltak is er een passende route.
  Je loopt ze door diverse routetechnieken toe te passen.
  Ook zijn er per route leuke posten met activiteiten waar punten mee te verdienen zijn. De postspellen zijn gemaakt op de lopende doelgroep.
  Aan het eind van de middag volgt na de puntentellingen per trek een prijsuitreiking. Voor iedere deelnemer liggen een leuk aandenken en een naambandje te wachten.
  Kortom een gezellige middag voor alle scouts uit Zeeland.
  Aanmelden kan via stam@scoutingbvb.nl tot 1 februari . Alleen aangeven dat je groep/speltak meedoet is voldoende. Meer info en definitieve opgave volgen later.
  Help je mee?
  Ook zoeken we nog vrijwilligers die ons willen helpen tijdens de Grote Trek door bijvoorbeeld te helpen bij de postlocaties.
  We horen graag van je als je wilt helpen. We nemen dan contact met je op.
  C.D.W stam Middelburg
  stam@scoutingbvb.nl
  Beachparty voor roverscouts
  Na de succesvolle voorgaande edities van de beachparty van Scouting Kapelle volgt nu de achtste editie. En wel op zaterdag 8 februari 2020 vanaf 19:30 uur!
  Een gezellig en veelzijdig feest om de contacten tussen de groepen te bevorderen.
  Naast het feest is er uiteraard ook een verwarmd buitenbad, een kampvuur en voldoende ruimte voor een beetje relaxen! 
  De hapjes en drankjes zijn voor eigen rekening, uiteraard tegen Scoutingtarief. 
  Het is ook mogelijk om te overnachten. De overnachting inclusief ontbijt kost €5,00 (bij overnachten zijn jullie vanaf 19.00u welkom om jullie tenten op te zetten).
  Aanmelden, vragen en reacties via beachparty@scoutingkapelle.nl
  Houthakkers kamp 2019 weer groot succes
  Tijdens de kerstvakantie vond traditioneel weer het Zeeuws Houthakkers Kamp plaats.
  De scouts vertoefden vier dagen op Scoutcentrum Veere. Ze konden deelnemen aan de basis- of specialistencursus en leerden alles om verantwoord met bijl, mes en zaag aan de slag te kunnen.
  De specialisten hebben zelf mogen ‘ruiken’ aan het instructeur zijn.
  Gedurende deze vier mooie dagen (het weer was ook goed) hebben 19 basiscursisten hun verdiepingsinsigne houtbewerking en stoken behaald (er wordt natuurlijk ook uitgelegd hoe je met dat gehakte hout een goed vuur maakt).
  Negen specialisten slaagden voor het specialisteninsigne houthakker. Drie specialisten hebben ook het verdiepingsinsigne behaald met de toevoeging ‘bomen neergehaald’.
  Alles op een rij:
  31 cursisten,
  16 instructeurs,
  2 kookstaf,
  46 bomen omgehaald,
  20 door de specialisten,
  totaal 30+ m³ hout uit het bos gehaald,
  17 blaren op handen,
  4 pleisters voor het meswerk,
  4 geweldige dagen gehad!
   
  Tot volgend jaar.
  http://www.zeeuwshouthakkerskamp.nl
  Met vriendelijke scoutsgroet,
  De kampstaf.
  Regiomedewerkersdag
  Afgelopen 1 december was het, na een aantal jaren, weer tijd voor een regiomedewerkersdag. Deze zal ik als coördinator TSP voortaan jaarlijks gaan organiseren.
  Deze dag is het moment waarop wij namens het regiobestuur onze blijk van waardering willen uiten naar alle regiomedewerkers. Zij zijn het hele jaar door druk bezig met het organiseren van tal van activiteiten en trainingen voor onze prachtige regio, door het aanbieden van een leuke uitdagende activiteit en een lekkere maaltijd.
  Dit is ook het ideale moment om iedereen weer eens bij elkaar te krijgen, te ontspannen, bij te kletsen en ideeën uit te wisselen.
  We waren te gast bij de Mr. Bakkergroep in Zierikzee. Voor Valerie, van Out of the Box games, en mij een bekende omgeving. Perfect om ons spel uit te zetten. Valerie had speciaal voor ons een spel op maat gemaakt.
  Als start werd iedereen opgeschrikt door het bericht dat Jim gegijzeld was en dat hij alleen vrij zou komen als voor 17 uur de grote eindkist geopend werd. Dus alle medewerkers, verdeeld in twee teams, moesten allerlei puzzels en spellen oplossen waarbij ze codes konden verdienen. Deze codes waren nodig om de hangsloten op de eindkist te kunnen openen. Gelukkig hadden de gijzelnemers een goede dag want na wat vertraging is het toch gelukt de kist te openen en Jim heelhuids te bevrijden.
  De kookstaf was die dag al vroeg uit de veren om een lekkere oosterse maaltijd klaar te maken voor iedereen. Heerlijk en ruim voldoende! Petje af voor de hele kookstaf!
  Met een mooi groepje van 25 medewerkers was het een geslaagde eerste nieuwe editie.
  De volgende editie zal in de loop van het voorjaar gepland worden.

  Jeffry Stofferis
  Coördinator TSP (Team Spel & Programma).
  Vredeslicht ook in Zeeland
  Op 10 december haalde de Oostenrijkse luchtmacht het Vredeslicht op in Bethlehem en bracht dit licht naar Wenen.
  Scouts uit heel Europa kwamen daar samen om het licht op te halen en naar hun eigen land te brengen. Op 15 december haalden Yvonne en Jenny het licht voor Zeeland op in Overasselt. Vanuit Goes werd dit licht verspreid door vijf Scoutinggroepen, een zestal kerken en diverse privépersonen. Dit licht werd tot de kerstdagen brandend gehouden. Het vormde een start van onder andere de Lichtjestocht in Goes en het verspreiden van het licht tijdens de kerstnacht. We proberen het licht brandend te houden tot het WWJUKA ( Welpen Jubileum Kamp ).
  In 2020 moet het licht in Salzburg worden opgehaald en naar een centrale plaats in Nederland gebracht. Daarna moet het licht naar Zeeland worden overgebracht en verspreid. Yvonne zal als ambassadeur dit voor onze regio coördineren.
  Team Regioambassadeurs
  Op 14 november kwam het Team Regioambassadeurs bij elkaar om de activiteiten voor het komende seizoen te verdelen. Marcella heeft het team verlaten, Mark is weer terug en Jeroen Froehling komt het team versterken. Paul staat niet op de foto en ondertussen is Yvonne ook weer terug.
  Om de groepsfoto te kunnen maken moest een kleine hindernis worden overwonnen.
  Ontmoet de regioambassadeurs dit jaar ook weer bij allerlei activiteiten.
  25 jan.     Introductieavond voor (bege)leidinggevenden
  31 jan.     Winterhike explorers-Noord
  8 febr.      Beachparty voor stammen
  14 febr.    Eerste Zewakavergadering
  7 mrt.       IScout
  13 mrt.     Workshopavond
  19 mrt.     Admiraliteitsraad
  20-22 mrt Wawezero voor roverscouts
  21 mrt.     Voorjaarsopkomst bevers
  28 mrt.     Kookwedstrijden scouts

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.


  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 3. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 06 - 2019

  Nummer 6, november 2019

  In dit nummer:
  Jongeren aan zet
  Waardering
  Scouts4Science
  Admiraliteits examendag
  Bericht van het Scoutcentrum
  50 jaar Scoutcentrum Zeeland
  Roeiwedstrijden
  Spelidee Pokemon
  Landelijke Scoutingzeilwedstrijden
  Vlavovodivo
  Scouting Regio Zeeland zoekt grootse ideeën!
  Agenda
  Van het regiobestuur
  Jongeren aan zet!
  Ben jij tussen de 16 en 25 jaar? Heb jij ideeën die Scouting in de regio Zeeland nog leuker en beter kunnen maken? Of wil jij inspraak hebben bij wat de regio voor Scoutinggroepen doet? Dan zoeken wij jou!

  Laat je stem horen
  Jongeren aan zet! Dit betekent dat jij als leiding een stem kan krijgen over Scouting in de regio.
  Wil jij meepraten over wat de regio voor Scoutinggroepen in Zeeland doet? Dan ben je van harte welkom in een nieuw op te richten klankbordgroep.
                                                  
  Kost dat heel veel tijd?
  Nee! 
  We organiseren twee avonden per jaar, waarin we met jullie van gedachten willen wisselen over wat de regio doet voor Scoutinggroepen. We luisteren graag naar je ervaringen en je ideeën.
  Doet het ertoe?
  Ja! 
  Wij vinden Scouting belangrijk voor onze samenleving en willen, net als jij ons best doen om kinderen een leuke en leerzame tijd te geven. Jouw mening, ideeën en adviezen zijn voor ons erg belangrijk, want die zorgen ervoor dat wij Scoutinggroepen beter kunnen helpen bij wat ze doen.
  Meld je aan!
  Stuur een e-mail aan gerben@scoutingzeeland.nl en wij nemen contact met jou op.                              
  Blijken van waardering
  Wat zou Scouting zijn zonder de vele vrijwilligers die zich inzetten om groepen en regio goed te laten draaien. Om zo kinderen en jongeren een leuke tijd te bezorgen, maar ook om hen van alles te leren.
  Het is bij Scouting een goede gewoonte om hiervoor waardering te laten blijken in de vorm van een waarderingsteken.
  Tijdens de regioraad kreeg Andy Martherus het (nieuwe) waarderingsteken 'Gouden Edelhert' door de voorzitter van de regio opgespeld.
  De carrière van  Andy bij Scouting is zo omvangrijk en divers dat we er een hele nieuwsbrief mee zouden kunnen vullen. Hij is actief op groepsniveau, bij de regio en landelijk.
  Deze onderscheiding is dan ook meer dan verdiend. Andy, gefeliciteerd.
  Het moduleweekend was een mooie gelegenheid om nog twee actieve leden in het zonnetje te zetten.
  Nikie den Engelsman en Marjo Tanis kregen het bronzen waarderingsteken. Beiden zijn onder andere actief in diverse functies bij hun groep (Golfbrekers en Zandkreekgroep) en bij de regio (TDB). Ook Nikie en Marjo natuurlijk gefeliciteerd.
  Op de foto's Andy en Nikie.
   
  YES! Scouts4Science is LIVE en jij kunt meedoen!
  Goed nieuws van Scouts4Science. Na een jaar van brainstormen, vergaderen en hard werken is het eindelijk zover. De interactieve site met allerlei leuke spellen en activiteiten is live! Ook heeft de regioraad besloten de plannen van het Scouts4Science-team financieel te ondersteunen.

  Hoeveel plastic drijft er in het water of aan de waterkant waar jouw groep speelt of vaart? Waar is de kustlijn het meest vervuild? Hoe lang duurt het voordat een rietje of ballon is verteerd?  

  Nu  https://www.scouts4science.nl live is, kan iedere land- of watergroep in Zeeland via uitdagende activiteiten en spellen met deze vragen aan de slag. Scouts4Science heeft het makkelijk én leuk gemaakt. Ontdek de kant-en-klare programma’s en bekijk de resultaten van andere groepen op de interactieve kaart.
  Zoals je misschien al eens eerder hebt gehoord of gelezen, help je door deelname aan Scouts4Science de wetenschappers die de plastic soup onderzoeken. Ze weten namelijk niet waar 99% van al het plastic dat in de natuur terecht komt blijft.
  Lang niet alles komt in de oceanen. Door met je groep een stuk waterkant op te ruimen of een rondje te varen met een sleepnet, maak je niet alleen de natuur schoon, maar verzamel je ook een schat aan informatie voor de onderzoekers.

  Op https://www.scouts4science.nl lees je veel meer over de achtergronden van het project. Houd de site vooral in de gaten, want de komende tijd komen er nog veel meer gave activiteiten en spellen bij. Zo wordt het ook mogelijk om speciale programmakisten vol met spelmateriaal te reserveren. De aanschaf van deze kisten is mede mogelijk geworden door een financiële bijdrage van Regio Scouting Zeeland. De regioraad stemde 12 november met een overgrote meerderheid in met het voorstel. Het team van Scouts4Science is enorm blij met het enthousiasme en de steun voor dit project.
  Admiraliteits examendag 5 oktober 2019
  De examendagen van de admiraliteit worden tegenwoordig twee keer per jaar bij de Zandkreekgroep in Kamperland gehouden. We zijn heel blij met deze plek en bedanken de Zandkreekgroep voor deze medewerking en gebruik van het gebouw en de boten.
   
  Scouting is al 20 jaar verbonden aan de CWO, de Commissie Watersport OpleidingenCWO is de Nederlandse diplomalijn voor alle watersportopleidingen. We scholen en examineren dan ook volgens de regels van de CWO met als toevoeging dat de schippers akkoord geven voor het extra onderdeel MBL(machtiging bootleiding)

  Heel veel kandidaten
  Zaterdag 5 oktober was er weer een enorme hoeveelheid kandidaten voor theorie. In de ochtend waren er 35 kandidaten theorie roeien. Die moesten in twee groepen examen doen vanwege tekort aan ruimte. We proberen het mondeling erg te beperken maar in uiterste noodzaak wel te doen. Het was al met al in de ochtend erg veel. Er zijn ook vijf boten praktijkexamens roeien gevaren in de ochtend.
   
  In de middag waren er 19 kandidaten voor zeilen theorie en er is ook nog een theorie motorboot 2 afgenomen.
  Daarnaast ook weer 19 kandidaten voor zeilen praktijk.
  Voor zeilpraktijk waren er nog meer kandidaten. Die hebben we geprobeerd om de zaterdag erna af te nemen maar helaas was er toen te weinig wind.
   
  Resultaten van deze dag zijn:
  • Theorie roeien helaas 14 gezakt en 21 geslaagd
  • Praktijk roeien: helaas 4 gezakt en 21 geslaagd
  • Theorie zeilen: helaas 3 gezakt en 16 geslaagd
  • Praktijk zeilen: helaas 7 gezakt en 12 geslaagd
  • Theorie motorboot: 1 geslaagd.
  Alle geslaagden van harte gefeliciteerd.
   

  Verder leiden we binnen de admiraliteit instructeurs op, ook volgens de regels van de CWO. Het afgelopen jaar zijn drie instructeurs geslaagd voor CWO niveau 4 eigen vaardigheid en voor drie instructeurs wordt instructeurs niveau 2 aangevraagd.
   
  In het examenweekend is de eerste, door de admiraliteit opgeleide instructeur niveau 3 geslaagd.
  Ook hier alle geslaagden van harte gefeliciteerd.

  We zijn blij met meer jongere instructeurs en hopen dat het examineren en de examendagen zo door kunnen gaan. Deze jongere gekwalificeerde instructeurs zullen daar zeker aan bijdragen.
   
  Namens de admiraliteit,
  Hannie Scheele
  Bericht vanaf het Scoutcentrum Zeeland

  Het seizoen is weer op zijn einde. Een enkele groep kampeert nog een weekeinde ergens op een droog plekje.
  Het Hopman Vernielhuis is daarentegen bijna ieder weekeinde bezet, door groepen en gelukkig ook steeds vaker met regioactiviteiten en -trainingen.
  Het  Scoutcentrumbestuur streeft er naar om het fraaie multifunctionele gebouw voor iedereen toegankelijk te houden. Toegankelijk voor grote en kleine groepen. We horen weleens dat de kosten om het gebouw een weekeinde te huren een grote aanslag zijn op het kampbudget.

  Passende formule
  Onderzoek bij andere onderkomens zal ons mogelijk helpen bij het vinden van een passende formule. Wel valt het nu al op dat er maar weinig accommodaties zijn met dezelfde faciliteiten, zoals bedden en een compleet uitgeruste eetzaal voor 50 personen. Suggesties hieromtrent ontvang ik graag op voorzitter@scoutcentrumzeeland.nl

  Veel onderhoud voor veelactiviteiten
  Onze klusploegen zijn inmiddels weer begonnen. Iedere laatste zaterdag van de maand zijn we weer lekker bezig. Steiger nummer 2 is ontmanteld en wordt voorzien van een nieuw loopdek, de ‘brandweer’poort naast veld 11 wordt vervangen door een schuifhek en bos en terrein worden weer in optimale conditie gebracht.
  Dat het terrein in een goede staat moet zijn volgend jaar is wel duidelijk. Er staan veel bijzondere activiteiten te gebeuren. De welpen bestaan 100 jaar en met Hemelvaart is er in dit thema een groot welpenkamp. Het ZeWaKa is er weer met Pinksteren en de Zeeuwse Scoutingactiviteit ZESC heeft haar twee jaarlijkse cursusweekeinde in september. Half september is er dan ook nog het ‘Scoutcentrum- 50 jaar-kamp’  voor 10- en 10+. Hiervoor zijn al meer dan 500 inschrijvingen, tel daarbij op dat er gedurende het ‘Scoutcentrum- 50- jaar- jubileum’ tijdens diverse weekeinden nog bijeenkomsten zijn voor sponsoren en (oud)medewerkers. Dit alles samen met alle zomer- en groepskampen voorspelt een gezellig jaar, waarin we onze 50ste verjaardag vieren.
  Het bruist op het Scoutcentrum.
  Kom gerust helpen en wees welkom op de laatste zaterdag van de maand.

  We beginnen rond 9.15 uur.
   
  Met Zilte Linker,
  Wouter Dert, voorzitter
  50 jaar Scoutcentrum Zeeland

  Scoutcentrum Zeeland viert het 50 jarig bestaan in 2020 met o.a. een ontzettend gaaf jubileumkamp voor alle Zeeuwse land- en waterscouts.
  Het kamp word gehouden op 11, 12 en 13 september 2020. Heel leuk dat uit alle windstreken van Zeeland groepen zich hebben aangemeld.
  Het kamp is vol, dat betekent dat het maximale aantal deelnemers is bereikt. Het word een kamp met superleuke activiteiten en uitdagingen in het thema 'Tijdreizen door 50 jaar Scoutcentrum'.
  De voorbereidingen zijn al in volle gang, maar mocht je zin hebben om te helpen bij spellen of activiteiten uitwerken of helpen voor en tijdens het kamp zelf, laat het dan even weten via: scz50jaarkamp@gmail.com

  Borden en wandklokken gezocht
                                                
  Voor het 50 jaar Scoutcentrum Zeeland kamp 2020 zijn wij voor een aantal activiteiten opzoek naar heel veel stenen etensborden. Het formaat en hoe ze eruit zien maakt niet uit.
  Ook zijn wij op zoek naar wandklokken. Hiervan hoeft het uurwerk het niet meer te doen.
   
  Mocht er iemand iets voor ons hebben, stuur dan even een mailtje naar  scz50jaarkamp@gmail.com
  Roeiwedstrijden weer een groot succes

  Waterscouts roeien om het hardst
  45 ploegen streden zaterdag 19 oktober om de prijzen tijdens de jaarlijkse Scouting roeiwedstrijden. De Karel Doorman uit Bergen op Zoom ging er met de eerste prijs in de groepsklasse van door. Zij roeiden in de finale hun recordtijd van 1 minuut 55, waarmee zij de enige groep zijn die onder de 2 minuten dook.
  Waterscouting Paul Krüger uit Middelburg is de organiserende groep van de jaarlijkse roeiwedstrijden. Halverwege de jaren 50 werd de eerste wedstrijd in de Middelburgse Binnenhaven geroeid, toen nog in houten sloepen. Tegenwoordig zijn dat stalen lelievletten die door Middelburgse en Vlissingse groepen ter beschikking worden gesteld.
  De orka’s van de Heenetrecht uit Tholen deden dit jaar voor de eerste keer mee. Eind augustus vlogen ze over van de welpen naar de Orka’s. “We hebben leren roeien en knopen leggen,” vertelt Bregje. De zes 11-jarigen zijn een hecht groepje en worden spelenderwijs klaargestoomd voor de zeeverkenners. “Het is wel zwaar om te roeien,” vertelt Thijs. “En spannend,” vindt Bart. Met al die mensen die op de kade staan te kijken is het natuurlijk extra spannend om naar het startvlot te roeien.
  De sfeer op de kade was opperbest. Veel ouders zijn komen kijken. Wie even wilde schuilen voor de harde wind kon terecht bij de vrolijke dames in de toko. Met een gulle lach deelden ze de soep en chips uit. Ook de loempia’s gingen dit jaar weer als warme broodjes over de toonbank.
  De prijzen gingen ook dit jaar weer naar veel verschillende groepen.
    Groepsklasse Eerst klasse Tweede klasse Derde klasse Vierde klasse
  1ste prijs KD jongens PK Wiva PK Otters PK Zeemeeuw Wg Zeehonden
  2de prijs Watergeuzen Sz bruinvissen KDj Tonijn Dg Haaien KDm Witte haai
  3de prijs Heenetrecht Wg wiva KDm Bruinvis PK Bevers Wg Zeewolven

  Marielja ten Bruggencate
  Spelidee: Pokemon
  Ben je voor je speltak op zoek naar mooi uitgewerkte spelen? Ga dan eens kijken op deze website: https://spelenenleren.com/kampspelen/    Hier staan verschillende versies van bekende spelen. Vooral het Pokemon spel is erg leuk.
  Hier een korte uitleg zoals die op de website staat vermeld:
  Deel de stapel kaarten in tweeën net als de groep. De kaarten hebben een kleur, dus de groepen moeten een onderscheidingsteken hebben. Een lintje of een pet o.i.d.
  Als de kaarten verdeeld zijn, groepen een eigen plek in het bos hebben en de vlag verstopt is (binnen een straal van 15 meter van de groepsspelleider) kan het spel beginnen.
  De kinderen gaan op zoek naar de vlag van de tegenstander. Ze mogen alleen zoeken als ze een kaartje bij zich hebben. Komen ze een ander kind tegen dan doen ze eerst steen-papier-schaar. De winnaar daarvan beslist of hij gaat verdedigen of aanvallen.


  Pikachu heeft gewonnen. Hij mag aangeven op welk onderdeel er gevochten wordt. Als hij de gewone aanval kiest (55) dan kijkt Chimchar naar de gewone verdediging (44) Pikachu heeft gewonnen. Kiest hij snelheid dan doet Chimchar dat ook en ook dan heeft Chimchar verloren. Had Chimchar gewonnen met steen-papier-schaar en voor de aanval gekozen had hij de kaart van Pikachu (58-30) verslagen. De verliezer gaat terug naar zijn spelleider om een nieuwe kaart te halen. De winnaar mag door om naar de vlag te zoeken.
  Op de website zie je nog meer varianten die je kunt toepassen. Met een beetje hulp is dit spel te spelen met alle speltakken.
  Succes op de landelijke Scoutingzeilwedstrijden
                      
  Ik ben Martijn en ik ben bootsman van de Tonijn 828.
  Ik had op het weekend van de LSZW nooit gedacht dat ik met mijn bak de landelijke zou winnen, maar de tweede dag met de harde wind ging het toch goed! We waren alle drie de wedstrijden eerste geworden en toen wisten we het: we hebben gewonnen!
  We hebben ook nog geluk gehad want we wisten de eerste dag niet dat we een tweede wedstrijd hadden, maar de andere boot van onze groep (1006) had het ons net op tijd doorgegeven.
  Ik had de landelijke niet kunnen winnen zonder mijn bak: Gijs, Elan, Sem en Vincent.

  Hopen dat we volgend jaar onze titel met succes kunnen verdedigen!
  Vlavovodivo: daar  moet je bij zijn!
  Op 17,18 en 19 april 2020 is het weer Vlavovodivo. 
  Vlavovodivo is een Scoutingweekend voor explorers, roverscouts, sherpa's, rowans, pivo's en stamleden. Het wordt iedere vijf jaar georganiseerd door Scouting 't Jagertje, uit Hulst. Tijdens dit weekend vieren we het 55-jarig bestaan van onze Rowan afdeling, RA89. De naam vlavovodivo slaat op de activiteiten die georganiseerd zullen worden en staat voor VLAams, VOetbal, VOlleybal, DIsco, VOgeltjesmarkt. Het thema dit jaar is In Space, we pakken het programma iets anders aan...
  The sky isn't the limit! 
  Net zoals eerdere edities belooft Vlavovodivo 2020 ook weer een groot succes te worden! Ben jij er ook bij?
  De inschrijving is al gestart op 1 oktober 2019.
  Ennn.... vergeet ons niet te volgen op Facebook, Instagram en Snapchat!
   
  See you in april!
  https://www.facebook.com/vlavovodivo/
  Regio Zeeland zoekt grootse ideeën!

  De Scouting Regio Zeeland wil geld uitgeven aan projecten van Scouting-groepen in Zeeland. En deze ideeën mogen best wat geld kosten, als ze maar leuk en nuttig zijn voor álle Zeeuwse groepen. Zo bestaat er het idee om een aanhangertje te vullen met promotiemateriaal voor Scouting, dat groepen kunnen gebruiken om hun groep te promoten. Of zelfs een Zeeuws wachtschip of een klimtoren, ergens centraal in Zeeland.
  Maar misschien hebben jullie veel betere ideeën, waar alle groepen in de regio wat aan hebben. Ga eens met je patrouille, nest of bak nadenken over wat de regio zou kunnen maken, kopen of bouwen! Jullie plannen en ideeën horen wij graag en de beste plannen gaan we graag met jullie uitvoeren! 
  Stuur een mailtje naar penningmeester@scoutingzeeland.nl, liefst met tekeningen hoe het eruit zou kunnen zien en een inschatting van de kosten.
   
  21 nov.      Admiraliteitsraad bij Paul Kruger Middelburg
  15 dec.      Introductieavond bestuursleden
  27-30 dec. Zeeuws Houthakkerskamp

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.


  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 4. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 05 - 2019

  Nummer 5, september 2019

  Het Regiocafé van 17 september gaat helaas NIET door !
  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  Ik heb genoten van alle foto's en verhalen op Facebook van alle zomerkampen. Ik heb veel leuke locaties, leuke thema's en heel veel lachende gezichten gezien. Een goed zomerkamp neerzetten is een topprestatie. Respect voor alle leidinggevenden die daarvoor hebben gezorgd!
  Zelf ben ik, net als een aantal andere Zeeuwse scouts naar de Wereld Jamboree in de VS geweest. Dat was een geweldige ervaring. Het was groots, met 45.000 scouts, uit 156 landen op een enorm terrein. Het was indrukwekkend en het was heel interessant om met mensen uit zoveel verschillende landen te praten over hoe zij leven, Scouting bedrijven. Wat hun uitdagingen zijn en waar ze goed in zijn. Ik heb er een geweldige tijd gehad en veel geleerd.
  De groepen hebben hun eerste opkomsten van dit seizoen gehad. Ook voor het regiobestuur is het seizoen weer begonnen. Ik hoop veel van jullie binnenkort weer te zien wens jullie namens het regiobestuur een fantastisch Scoutingseizoen.
   
  Namens het regiobestuur, 
  Mark Rosel
  voorzitter
  Zeeuwse scouts naar de 24e Wereld Jamboree in de USA
  Amazing!
  Van 21 juli tot 11 augustus zijn meer dan 30 Zeeuwse scouts naar de 24e World Scout Jamboree (WSJ) geweest in West-Virginia USA. 
  In totaal zijn meer dan 600 Nederlandse scouts en explorers verdeeld over 19 troepen naar de WSJ gegaan. In een troep zitten 36 deelnemers en vier leiding. Alle Nederlandse troepen hadden de naam van een typisch Nederlandse snack. De Zeeuwse scouts waren verdeeld over twee troepen: de worstenbroodjes en de bokkenpootjes.
  De bokkenpootjes
  Het eerste deel van de reis waren we op de WSJ zelf. In Amerika noemen ze alles ‘amazing, awesome en great’.  Dat ging zeker op voor het terrein waar de 24e WSJ werd gehouden. Het Summit Bechtel Reserve is een ‘amazing’ mooi terrein in de bergen van West-Virginia. Het terrein was enorm en de afstanden dus ook. Meer dan een uur lopen naar een activiteit was heel gewoon.
  De activiteiten op het terrein waren erg gericht op outdoor ervaringen. Dingen doen als ziplinen, BMX’en, mountainbiken, skaten, suppen, raften, schieten met geweer of pistool (het is Amerika tenslotte), noem maar op. Naast al dit outdoorgeweld waren er ook activiteiten waar je meer kon leren over andere geloven en culturen.
  Met ongeveer 55.000 deelnemers (incl.vrijwilligers en staf) was het een van de grootste jamborees, volgens Amerikanen natuurlijk ‘the greatest jamboree ever’. De deelnemers kwamen van heinde en ver. Het is gaaf om scouts uit de hele wereld te ontmoeten en om dingen als badges, dassen, t-shirts met hen te ruilen. Swoppen heet dat in jamboreetermen.
  Tijdens de WSJ waren er drie grote shows op het hoofdpodium. Tijdens iedere show stond een van de organiserende landen (Amerika, Canada en Mexico) centraal. Bij de opening kregen we onder andere een show met verlichte drones te zien. Tijdens een van de shows was een ‘awesome’ optreden van broadwaysterren met hits uit Disney-musicals. Maar het hoogtepunt was wel de vuurwerkshow bij de sluiting; ‘amazing, awesome, the greatest fireworkshow ever’! Dat laatste gold in ieder geval voor mij, zo’n vuurwerkshow had ik nog nooit gezien.
  Na de jamboree zijn we op nareis geweest. We verbleven in die week op de campus van de American University in Whashington DC. Dat was wel even lekker na bijna 14 dagen kamperen. Vanuit daar deden we diverse excursies. Uiteraard hebben we de beroemde gebouwen in Washington DC bekeken. Ook brachten we een bezoek aan het landgoed van George Washington en grote watervallen.
  Maar het hoogtepunt van de nareis was wel de twee dagen in New York. Daar hebben we onder leiding van Nederlandse vrijwilligers diverse bekende plaatsen als Times-Square, het 9-11 memorial, het VN-gebouw, Chinatown en nog veel meer bezocht.
  De week hebben we afgesloten met een bezoek aan een baseballwedstrijd in Baltimore. Een mooie afsluiting van een geweldige tijd in Amerika. It was amazing, it was awesome, the greatest jamboree ever!
  Huub van de Zande
  Troepleider Bokkenpootjes 24e WSJ
  Scoutrockstaat voor de deur!
  En wel op zaterdag 28 september a.s.! Ook deze 4e editie van het toffe muziekfestival, dat wordt georganiseerd door Scouting Heinkenszand, wil je niet missen. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft weer een gezellig feestje te worden!
  Topacts
  's Avonds is het meezingen, springen en uit je bol gaan in de feesttent met topoptredens van de Zeeuwse ‘rock ’n lol’ band ‘Geen dienst’, de bekende coverband ‘HOTTUB HEROES’ en ‘Team Disco Snolly’ die er een echt discofeest van gaan maken. Van heerlijke meezingers en rockcovers tot knallende dance hits en discoklassiekers, alles komt deze avond voorbij!
  Goed feestje!
  Scoutrock is voor iedereen uit Heinkenszand en scouts die zin hebben in een gezellige avond en een goed feestje! Scouts die willen blijven overnachten kunnen terecht op onze Scoutrock camping. Dus ben je na een geweldige avond uitgeblust en heb je geen zin meer om naar huis te fietsen, maak dan gebruik van onze 4-sterren camping!
  Voor slechts 5 euro per persoon ben je van harte welkom bij de afterparty rond het kampvuur en zorgen wij voor een ontbijt om je kater te lijf te gaan.
  Aanmelden kan via camping@scoutrock.nl
  Kaartjes
  Koop een kaartje ophttp://www.scoutrock.nl. In de voorverkoop kost een kaartje €10,00.
  Op de dag zelf betaal je € 12,50. Houd de site, Facebook (Facebook.com/scoutrockfestival) en instagram (@scoutrockfestival) in de gaten.
  Voor meer info over Scoutrock kun je contact opnemen via info@scoutrock.nl
   
  Scouting Heinkenszand
  ’t Dijkje 1
  4451 KC Heinkenszand
  www.scoutrock.nl
  De Hunt 2019
  Op 12 en 13 oktober vindt voor scouts De Hunt plaats. De Hunt is een tactisch hide en seek spel waarbij scouts zichzelf in groepjes van twee tot vijf personen moeten verplaatsen van punt A naar punt B. Tijdens het lopen kunnen ze QR-codes zoeken  die punten waard zijn. Ook de snelheid van A naar B is van belang voor de punten. Het groepje met het meeste aantal punten wint!
  Drie rondes
  We spelen het spel drie rondes: een avond/nacht ronde, een ronde overdag en natuurlijk eerst een oefenronde. Zaterdagmiddag beginnen we met de oefenronde in Heinkenszand. Zaterdagavond spelen we het spel echt in de binnenstad van Goes en zondag overdag in de zak van Zuid-Beveland. Overnachten doen we in tenten op het terrein van de Schout bij Nacht Doormangroep in Heinkenszand. Ook is het mogelijk om met maar één ronde van De Hunt mee te doen. Maar het leukst is het natuurlijk als je ze allemaal meedoet!
  De deelnemers krijgen een kaart mee van het gebied waarin gespeeld wordt. Hierop staat aangegeven op welke plaatsen een QR-code te vinden is. En waar het eindpunt zich bevindt. De verzamelde QR-codes kunnen worden ingeleverd voor punten. De punten van de twee rondes worden bij elkaar opgeteld en de winnaar krijgt een leuke prijs, maar uiteindelijk zal niemand met lege handen naar huis toe gaan!
   
  Om mee te doen met dit fantastische spel vragen wij een bijdrage van €5,- hier zitten alle maaltijden en de overnachting bij inbegrepen. Opgeven kan tot en met 5 oktober.

  We verwachten de leiding om 9.30 uur zodat ze nog uitleg en instructie voor deze dagen kunnen krijgen. De scouts komen dan om 12.00 uur.
  Het is van belang dat ieder groepje beschikt over een GPS en hier ook mee om kan gaan. Bovendien hebben ze een mobiele telefoon met QR-code scanner nodig. Internet is niet perse nodig, maar wel gemakkelijk.

  Wil je meer weten of ben je zo enthousiast geworden dat je jezelf graag wilt inschrijven? Stuur dan een mailtje naar: tspscoutsnoord@scoutingzeeland.nl

  We hopen je daar te zien!
  Groetjes TSP Scouts-noord
  Start Plastic Soup Project -  Scouts4Science
  Nog een paar weken en dan gaat het Plastic Soup Project echt van start! Scouts kunnen dan wetenschappers helpen om het plasticprobleem in kaart te brengen. Door langs de waterlijn of op het water met een sleepnet vanaf een lelievlet het plastic te tellen verzamelen ze belangrijke gegevens. Wetenschappers zullen deze tellingen gebruiken om beter te snappen waar al het plastic blijft. Ze weten namelijk niet waar 99% van al het plastic dat in de natuur terecht komt, blijft. Niet alles komt in de oceanen. De scouts kunnen dus hun steentje bijdragen om dit mysterie op te lossen.
  Als tegenprestatie zijn er verschillende leuke en leerzame spellen en activiteiten bedacht en gemaakt. Die kun je krijgen in ruil voor het uitvoeren van waterlijn- en sleepnetmetingen. Zolang het project loopt zullen ook met enige regelmaat nieuwe materialen - zoals leuke spellen, activiteiten, en challenges, maar ook de resultaten - online komen. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de materialen en de interactieve website waar de metingen op te zien zullen komen. We houden jullie op de hoogte. 
  Kijk ook eens op www.scouts4science.nl
  email: info@scouts4science.nl
  Informatie, Inspiratie en Gezelligheid!
  Zaterdagavond 5 oktober is het weer tijd voor de halfjaarlijkse workshopavond. Die avond zal gevuld worden met zeven verschillende workshops. Van populaire workshops die elk jaar vol zitten, tot splinternieuwe net uitgewerkte workshops. Een van de nieuwe workshops is bijvoorbeeld 'Taak- en Rolverdeling binnen een team'. Tijdens deze workshop kijken we onder andere naar de verschillende rollen die mensen in een team aannemen. Wat hiervan de sterke en minder sterke punten zijn. Maar ook hoe je kritisch naar een taakverdeling kunt kijken: zijn taken binnen jouw team eerlijk verdeeld, hoe is dit bepaald en kan het ook beter? Deze training is bedoeld voor iedereen die in een team werkt en zich voor dit onderwerp interesseert, maar de focus zal liggen op het teamverband van een speltakteam.

  De volledige lijst workshops is als volgt:
  1. Nautische workshop Didactiek voor CWO instructeur 3
  2. Conflicthantering
  3. Verdieping EHBO
  4. Nieuwe spelideeën
  5. Omgaan met Pesten
  6. Bijeenkomst Groepsbegeleiders
  7. Taak- en Rolverdeling binnen een team
  De volledige beschrijving van alle workshops staat in de uitnodiging.
  Je kunt je inschrijven via SOL https://sol.scouting.nl/as/form/27817/participant/new
  De workshopavond vindt plaats in Heinkenszand, bij de Schout bij Nacht Doormangroep. Het adres: 't Dijkje 1, 4451 KC Heinkenszand. De workshops starten om 19.30 uur en duren tot ca. 22.00 uur, de kosten zijn € 10,-.
  We zien jullie graag 5 oktober!

  Winoah
  TDB
  Teamleiderstraining
  Wat komt er op je af als teamleider? Hoe motiveer jij je team en wat draagt er bij aan een effectieve aansturing van jouw team?
  Om antwoorden op deze (en meer) vragen te krijgen van collega-teamleiders en ervaren trainers nodigen wij jou uit voor de tweedaagse training voor teamleiders.
  Wie? Alle (nog niet gekwalificeerde) teamleiders of teamleiders in wording die er zin in hebben om veel te leren.
  Wat? Twee dagen samen met andere teamleiders bezig zijn met jouw ontwikkeling als teamleider.
  Waar? Hopman Vernielhuis, Wulpenburgseweg 6, 4351 PB, Veere.
  Wanneer? 2 en 3 november 2019.

  Schrijf je in voor 27 oktober via de volgende link:
  https://sol.scouting.nl/as/form/26558/participant/new
  Als het minimum aantal deelnemers op 13 oktober niet bereikt is, kunnen we besluiten dat de training niet doorgaat. Meld je dus tijdig aan!
  Wie kan grote jerrycans gebruiken?
  Autowaspark Kuzee krijgt de shampoo die het in de wasstraten gebruikt, aangeleverd in jerrycans van 25 liter.
  Momenteel heeft het bedrijf een flink aantal lege jerrycans staan en wil die gratis beschikbaar stellen voor Scouting. Ze moeten nog wel goed schoongemaakt worden, want er zitten restjes shampoo in.
  Heb jij/heeft je groep belangstelling voor dit aanbod?
  Stuur dan even een mailtje aan: bas@autowasparkkuzee.nl
  Kuzee zorgt er dan voor dat de jerrycans gereed staan, zodat je ze kunt ophalen.
  Het SuReAc vindt plaats op een geheime locatie in Zeeuws Vlaanderen van vrijdag 11 oktober 19.00 uur tot zondag 13 oktober 13.00 uur.
  De prijs is inclusief ontbijt, lunch en diner € 15,- voor scouts en leiding.
  Het thema is ‘Challenge Fest’: een weekend lang aan de slag met allerlei uitdagingen die de scouts aan moeten gaan.
  Kamp culinair, een uniek buitenkook weekend
  Kamp culinair, gegarandeerd leuk, gegarandeerd lekker, gegarandeerd vers!
  Ben jij helemaal gek van koken? Gaat niets je te ver als het om eten gaat? Meld je dan aan voor ‘Kamp culinair’ een uniek kookweekend! Laat je verbazen en zie wat er kokend op een vuurtje allemaal mogelijk is.
  Qua eten streven we tijdens Kamp culinair naar restaurantkwaliteit. Pure verwennerij en ongekende luxe! We bereiden vrijwel alles vers en doen alles zelf. Wat dat betreft is er dus voldoende te doen en gaan we soms flink aan het werk. Alles wat we klaar maken eten we ook op dus ruim voldoende gelegenheid tot genieten.

  Op een rustige en ontspannen manier leer je alle geheimen van de Dutch Oven kennen, leer je hoe je na een zware dag een fantastische maaltijd uit je rugzak tovert en leer je hoe je met diverse methodes fantastisch vers brood bakt. Fileer een zalm ‘indian-syle en rook hem op een stok naast het vuur. Bak koekjes, cake en brownies, snij en frituur je eigen frieten, niets is te gek.
  Maak kennis met de basisbeginselen van Bushcraft en ga onder leiding van een deskundige gids de natuur in en leer hoe je daar je eigen eten kunt verzamelen, leer hoe je vuur maakt zonder lucifers.

  Je kookniveau zal zeker stijgen na dit weekend.
  Tussen het eten en het koken door is er voldoende tijd voor ontspanning.
  Kamp Culinair vindt plaats van 22-24 november op Scouting Landgoed Zeewolde.
  https://www.facebook.com/events/2179279752151905
  Ga jij ook naar de Scout-In?
   
  Scout-In 19 is alweer de 21e editie van het tweejaarlijkse Scout-In festival: hét evenement voor alle leidinggevenden, kaderleden, vrijwilligers en roverscouts van Scoutinggroepen en regio's uit heel Nederland! Een weekend lang, van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2019, vormt Scout-In hét platform voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen, nieuwe tips, trucs en tools om het Scoutingspel voor jeugdleden nóg leuker en beter te maken.

  Scout-In 19 staat in het teken van een leerzaam, nuttig en inhoudelijk weekend waar je als deelnemer veel zal opsteken. Niet alleen leer je vrijwilligers en scouts uit heel Nederland kennen, je kunt deelnemen aan workshops en trainingen op het gebied van spel, vrijwilligers, persoonlijke ontwikkeling, accommodaties en materiaal, bestuur en organisatie en financiën. Deze best practices die je gedurende het weekend niet alleen kunt zien maar ook kunt meemaken en meedoen, geven je meer dan voldoende energie om je 's avonds uit te leven in een van de gezellige feesttenten op het festivalterrein! En dat niet alleen. Ook ná de Scout-In heb je voldoende frisse energie om verder te gaan met dát wat je hebt opgestoken tijdens het weekend, in je groep.
  Tot 18 september 2019kun je je via de website inschrijven voor de Scout-In: https://scout-in.scouting.nl 
  Een ticket voor Scout-In19 kost € 80,-.
  17 sept.        Regiocafé GAAT NIET DOOR !!
  20-22 sept.   Scout-In
  28 sept.        Scoutrock Heinkenszand 
  28- 29 sept.  RSE weekend Explorers Zuid, Kloosterzande.
  11-12-13 okt. SuReAc scouts Zuid (locatie geheim).
  5 okt.             Examendaptg CWO, Kamperland.
  12 okt.           Welpendag Zuid: leutfabriek Sas van Gent.
  12 okt.           The Hunt scouts Noord, Heinkenszand, Goes, Zuid-Beveland.
  19 okt.           Roeiwedstrijden Admiraliteit Arnekanaal, Middelburg.
  26 okt.           Autorally Roverscouts door Zws.-Vlaanderen.
  12 nov.          Regioraad
   

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.


  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp
 5. Nieuwsbrief Scouting Regio Zeeland - Nummer 04 - 2019

  Nummer 4, juli 2019

  Van het regiobestuur
  Beste scouts,
  Ik volg zo'n beetje alle Scoutinggroepen van onze regio op Facebook. Big Brother Is Watching You! Nee hoor: dat doe ik puur uit belangstelling. Ik ben vaak verrast en onder de indruk van de gave, creatieve en originele activiteiten die jullie doen tijdens opkomsten en kampen.
   
  Het regiobestuur en de regioambassadeurs bezoeken ook zoveel mogelijk regioactiviteiten om te weten wat er speelt en omdat we het gezellig vinden om er bij te zijn. Met Pinksteren ben ik even op bezoek geweest bij het ZeWaKa. Als voormalig zeeverkenner en zeeverkennersleiding heb ik heel goede herinneringen aan dit kamp en probeer ik elk jaar even langs te gaan. Wat me opviel was dat de sfeer weer heel goed was, de kampstaf met de leiding een leuk thema had neergezet en dat alles uitstekend geregeld was. Het blijft bijzonder om al die blije, enthousiaste zeeverkenners te zien en te weten dat zij aan dat kamp waarschijnlijk ook fantastische herinneringen overhouden.

  Mijn complimenten aan al diegenen die de kampen en opkomsten voor- en achter de schermen steeds weer mogelijk maken!
   

  En nu komt voor de meeste scouts het hoogtepunt van het Scoutingjaar er aan. Het zomerkamp! Zelf ga ik naar de Wereld Jamboree in de VS. Ik hoop dat jullie allemaal fantastische zomerkampen zullen hebben en ik wens jullie veel succes en plezier met de voorbereidingen.
   
  Met vriendelijke groet,
   
  Mark Rosel
  voorzitter regiobestuur
  Bij wie moet je zijn? 
  Bij Scouting Nederland en Scouting Regio Zeeland staan heel veel vrijwilligers klaar om groepen en regioteams te ondersteunen op diverse manieren. Hieronder vind je een overzicht van de ondersteuning die er geboden wordt en een korte beschrijving van een aantal regiobestuursfuncties. Hierdoor kan je makkelijker je weg vinden als je zoekt naar ondersteuning, of een idee kwijt wilt, of gewoon als je nieuwsgierig bent.
  www.scoutingzeeland.nl/regio/bij-wie-moet-ik-zijn

  Let op: tekenbeet

  Misschien is het overbodig en weet je al dat een tekenbeet gevaarlijk kan zijn.
  Met de kampen op komst toch nog even feiten op een rijtje.
   
  Een teek is een piepklein, achtpotig, spinachtig diertje dat in bomen, struiken en gras wacht op mens of dier. Hij wil van hun bloed genieten. De teek kan gevaarlijke ziektes overbrengen. De meeste tekenbeten loop je 's zomers op tijdens het maken van een wandeling in de natuur.
  Als het warm is dus en als je met onbedekte lichaamsdelen rondloopt.

  Voorkom dat een teek je bijt
  Blijf op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken.
  Draag lichte kleding. Daarop kun je teken beter zien.
  Smeer onbedekte huid in met een middel dat DEET bevat. Dit kun je ook op de kleding spuiten.
  De natuur in geweest? Controleer jezelf altijd goed, eventueel met spiegel of vergrootglas.
  Goed om te weten: teken zitten het vaakst in de lies en in de knieholte.
  Zorg dat je altijd een tekentang bij de hand hebt, zodat je een teek kunt verwijderen als hij je toch te pakken heeft gekregen. Doe dat zo snel mogelijk en draai tegen de klok in. Of neem een puntig pincet waarmee je de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar iemand gebeten is.
  Als je de teek goed en snel verwijdert, verklein je de kans op het oplopen van de Ziekte van Lyme.

  Vraag toestemming ouders
  Het is dus verstandig om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Controleer tijdens een kamp of deelnemers een tekenbeet hebben opgelopen. Dat zal in de praktijk vooral jonge scouts betreffen die het moeilijk zelf kunnen.
  Het is daarom goed om vooraf aan de ouders toestemming te vragen voor dergelijke controles. Dat voorkomt narigheid achteraf.
  Welpenweekend Zeeuws Vlaanderen
  De dirigent is van de wijs. . .
  Op 25 en 26 mei kwamen welpen uit Zeeuws-Vlaanderen naar Sluiskil voor hun jaarlijkse welpenweekend. De activiteiten stonden in het teken van muziek:
  Een componist is de bladmuziek met nieuwe liedjes kwijt. Het orkest geeft op zondag een concert. De welpen moeten de bladmuziek terugvinden/verdienen d.m.v. een spel.

  Dirigent Zwaai Intrond meldt zich, maar is boos. Waar zijn de muzikanten van het orkest. De welpen gaan tijdens een tocht naar hen op zoek. Ze gaan daarna oefenen voor het concert, maar wat klinkt het slecht.
  Maar met de bij elkaar geshopte muziekinstrumentjes klinkt het concert uiteindelijk best mooi en is de dirigent tevreden.
  Instagram doet intrede bij het ZePaKa
  7 tm 19 mei 2019 was de 52e editie van de Zeeuws Vlaamse Patrouille Kampioenschappen. Hoewel het al sinds 1968 georganiseerd wordt, wordt er jaarlijks nog een beetje aan de formule gesleuteld zodat de kampioenschappen met de tijd meegaan.

  De theateractiviteit is al enkele jaren geschrapt. De kinderen stonden niet graag in de spotlights en voor de subkampouders was het een hel om ze te motiveren en door deze creatieve opdracht heen te slepen. Er moest dus iets nieuws gevonden worden waar de patrouilles alsnog punten konden verdienen op 'creativiteit'.

  Op de LSW zou er veel met vloggen gewerkt worden. De organisatie probeert het ZePaka zo veel mogelijk te laten aansluiten op de LSW (al geven we er vaak wel een eigen Zeeuws-Vlaamse draai aan). Tijdens een voorvergadering werd er geopperd dat de kinderen in het voorbereidingsproces een soortement logboek konden bijhouden van het knutselen van hun 'Joker'. 
  Zodoende is dit jaar Instagram geïntroduceerd. Dit medium sloot het beste aan bij de leefwereld van de scouts. Het TSP heeft direct na de vergadering zelf ook een Instagramaccount aangemaakt en die heeft ondertussen al 122 volgers!
  Op de badge is natuurlijk ook een #, een hashtag, geplaatst. Wie een beetje bekend is met instagram, kan door middel van deze hashtag #ZePaKa2019 van alle groepen snel een leuk overzicht aan foto's van het ZePaKa vinden. 

  23 juni was de evaluatie en op deze vergadering is besloten de Instagramopdracht volgende editie wegens succes te verlengen!  
  Het was zeker een succes. Mijn eigen scouts vonden het geweldig om te horen dat ze een keer hun telefoons mochten gebruiken tijdens de opkomst! De account is in beheer van de scoutsleiding, maar de scouts hebben ook allemaal het wachtwoord gehad. Ze gaan er voorbeeldig mee om en ook na het ZePaKa plaatsen ze foto's en filmpjes van de opkomsten. Erg leuk om je opkomst vanuit de belevingswereld van de scouts zelf terug te zien. Zodoende hebben wij als leiding ook besloten de account te behouden na het ZePaKa en ook het wachtwoord vooralsnog niet te wijzigen. 
   
  Wat is het ZePaKa? 
  Dat zijn de Regionale ScoutingWedstrijden van Zeeuws-Vlaanderen.De afgelopen jaren heeft de wedstrijd in de Braakmanbossen Zuid plaatsgevonden. De winnaars van deze wedstrijden vertegenwoordigen deze subregio van de Regio Scouting Zeeland tijdens de jaarlijkse Landelijke Scouting Wedstrijden (LSW). Meer dan 100 scouts verdeeld over zo'n 20 à 26 patrouilles gaan met elkaar elk jaar de strijd aan. Wie heeft de netste tent? Wie pioniert de beste keuken? Wie kan het beste een dagtocht lopen? Wie kookt het lekkerste? Wie kan de beste strategie bedenken voor een spel te spelen? Op al deze vlakken kunnen de patrouilles punten halen om zo de 'Beste patrouille van Zeeuws-Vlaanderen' te worden. 
  De winnaars waren de verkenners van Scouting ’t Jagertje onder de naam Skoempert. De gidsen van dezelfde groep (met als naam Matwau) eindigden op de tweede plaats.

   
  Valerie van de Velde,
  scoutsleiding Scouting Lodewijkgroep Sas van Gent
  ZeWaKa 2019
  Begin juni was het weer zover, ZeWaKa!

  Dit ZeWaKa kon je sterren spotten. Niet letterlijk want het was erg bewolkt met veel regen, maar wel op de rode loper. Het thema was namelijk Zollywood!  De heuse filmster Tokkie de Toekan had met alle zeeverkenners zijn nieuwe film opgenomen. Dit weekend was daar de grote première van. Elke groep had een scène met Tokkie opgenomen en deze hebben ze, door het slechte weer, in het Hopman Vernielhuis bewonderd.

  De volgende dag heeft oma’s snoepwinkeltje in Veere volop omzet gemaakt. In Veere was er een vossenjacht naar verschillende filmfiguren, uitgebeeld door de wilde vaart en leiding. Gelukkig kon de volgende dag het Veerse meer weer gekleurd worden met alle vletten, want de wind was gaan liggen en hier en daar brak het zonnetje zelfs door. Deze avond bewandelde iedereen in zijn mooiste gala outfit de rode loper voor de Oscaruitreiking. Hier bij zijn verschillende Oscars uitgereikt en blij ontvangen.

  Na een verzopen sluiting sloten we dit toch wel mooie maar voornamelijk gezellige weekend af!

  Jana van Schuylenburch
  RePiKa 2019
  Er was ook dit jaar weer een regionaal pinksterkamp, het RePiKa. Deelnemers van Mr. Bakkergroep, Kaninefaten, Kazan de Wolf, Gouden Cirkel, Hertog van Beijeren-Gosaha en Frans Naerebout trokken hiervoor naar Halsteren. Als thema was gekozen voor ‘Sprookjes’.
  Ze openden met een sprookje dat niet goed afliep. Daarna deden ze spelletjes aan de hand van verwarde sprookjes. Na een sprookjesbuffet speelden ze Kolonisten van Arendal.
  Op zondagochtend stond levend Stratego op het programma en ’s middags een hike langs de zeven dwergen van Sneeuwwitje. Een grote stapel pannenkoeken verdween ’s avonds als sneeuw voor de zon. Onderdeel van de bonte avond was een sprookjesquiz.
  Maandagochtend stond Roodkapje centraal en speelden ze een kruising van en smokkelspel en Hollandse Leeuwen.
  Bij de sluiting bleek dat het sprookje van de opening op wonderbaarlijke wijze was veranderd in een verhaal dat wel goed kwam en iedereen nog lang en gelukkig leefde!

  (informatie en foto's van Facebook van diverse deelnemende groepen)
  Bevers op reis met de trein
  Een spannende dag voor de bevers. Ze gingen een dagje op pad met de trein.
  Van Vlissingen naar Kapelle en op de tussenliggende stations stapten ze uit om spelletjes te doen.
  Daarna gingen ze met de volgende trein weer verder.
  Jungledag in Zierikzee
  De Welpen en de Dolfijnen hebben, door de gestrande reiziger in Afrika te helpen, een jungledag badge verdiend!
   
  ZEX VI Oostburg 14 t/m 16 juni 2019
  ZEX is een tweejaarlijks Explorerweekend voor alle Explorers uit Zeeland. Dit jaar was het thema Royal ZEX en waren wij te gast in het Royal Kingdom van Oostburg. Met 29 deelnemers van zeven groepen was het gezellig druk. 

  Vrijdagavond zijn we van start gegaan met een vossenjacht om zo op het koninklijk domein van Scouting Oostburg te raken. Nadat alle groepen op het terrein gearriveerd waren presenteerde iedere groep zijn eigen wapenschild aan de King & Queen. 

  Zaterdagochtend stond in het teken van The Great British bake off. Elke groep kreeg een recept om zo gezamenlijk een heuse High Tea te verzorgen. Na een aantal uren druk bakken en koken was het eindresultaat heerlijk!

  Zaterdagmiddag was het tijd voor The Unicorn City Game. Dit spel was bedoeld om de gasten het Royal Kingdom van Oostburg te laten ontdekken en kennis te maken met alle belangrijke inwoners. Na het middagspel genoten we van een BBQ met aansluitend een pubquiz en Royal Ball. Tijdens dit bal werden Floor & Melissa van de Lodewijkgroep gekroond tot de nieuwe King & Queen van Royal Zex.

  Zondag moesten we natuurlijk opruimen. De deelnemers kregen nog de kans om op te klimmen in de rangen en standen door allerlei games te volbrengen tijdens het rangen en standenspel.
  Dit alles in combinatie met lekker eten, gezellige babbels en nieuwe mensen leren kennen bij het kampvuur en het prachtige weer maakte het een onvergetelijke editie!!

  Hopelijk zien wij iedereen weer terug in 2021 voor ZEX VII.
  Zeilwedstrijden Admiraliteit Zeeuwse Stromen
  De weersomstandigheden konden niet mooier, zou je zeggen. Een stralende zon en een hoge temperatuur. Prachtig dus, maar niet voor zeilwedstrijden. Er stond slechts een zacht briesje, waardoor dit jaar maar twee rondes haalbaar waren.

  Toch deden de bemanningen van 26 vletten hun uiterste best om te winnen en zo een plaats te verdienen voor de landelijke zeilwedstrijden.
  Bij de senioren kwam de Tijgerhaai (1006) van de Karel Doormangroep als eerste over de finishlijn. De Fuut van de Zandkreekgroep won bij de junioren. De Potvis van de Karel Doorman finishte als eerste van de aspiranten en de Nawakater van de Zandkreekgroep won bij 18+.

  En terwijl hun zeeverkenners voorbij kwamen zeilen, zochten sommige leden van de leiding verkoeling in het water.
  Nieuwe vlet voor
  Waterscouting Paul Kruger
  .
  25 mei nam de Paul Krugergroep een nieuwe vlet in gebruik.

  Voor het eerst in 25 jaar heeft de groep er een nieuwe vlet bij, hoe gaaf is dat! De vlet heeft de naam Aeolus gekregen, vernoemd naar de Griekse god van de winden. Een erg toepasselijke naam dus!

  Na de doop met de traditionele fles champagne werd de boot het water in gerold en opgetuigd. Hij heeft gelijk zijn eerste zeiltocht gehad!
  KampEvent 2019

  Van 24 tot en met 26 mei vond het KampEvent plaats in Mook, vlakbij Nijmegen. Dit evenement, dat dit jaar voor de zesde keer gehouden werd, is een uitgebreide versie van de regionale BiKa training. Naast kamptrainingen kon je er verschillende workshops volgen, variërend van ‘koken met insecten’ tot ‘duurzaam op kamp’, en van ‘zeilen voor dummies’ tot ‘sterrenkijken’. Daarnaast was er ook nog de mogelijkheid om in een hangmat in een hoge toren te slapen, gezekerd en wel!

  Vanuit de regio Zeeland deden er meerdere trainers mee aan de kamptrainingen. Zij verzorgden o.a. zeilworkshops. Het was een erg gezellig evenement met meer dan honderd deelnemers uit wel veertien verschillende regio’s. Hoewel het natuurlijk een eindje reizen is vanuit Zeeland, is het het zeker waard om volgende keer met leidinggevenden van jouw groep mee te doen! Als je met je groep op kamp gaat, moet er minstens één leidinggevende de kwalificatie ‘Op Kamp’ bezitten.

  Winoah van Heek
  Scoutrock 2019 komt eraan!
   
  En wel op zaterdag 28 september a.s.! Blokkeer deze datum dus in je agenda, want ook deze 4e editie van het toffe muziekfestival georganiseerd door Scouting Heinkenszand, wil je niet missen. De voorbereidingen zijn in volle gang en de line up compleet. Kortom, het belooft weer een gezellig feestje te worden!

  Scoutrock Junior
  Scoutrock 2019 begint 's middags al met Scoutrock Junior, de kinderversie van het festival. Goochelaar en alleskunner Evert van Asselt is dan aanwezig met een leuke show vol vermaak en verbazingwekkende acts. Ook kunnen kinderen volop spelen op het springkussen en zich laten schminken. 

  Topacts
  's Avonds is het meezingen, springen en uit je bol gaan in de feesttent op het festivalterrein bij topoptredens van de Zeeuwse ‘rock ’n lol’ band ‘Geen dienst’, de bekende coverband ‘HOTTUB HEROES’ en ‘Team Disco Snolly’, die er een echt discofeest van gaan maken. Van heerlijke meezingers en rockcovers tot knallende dancehits en discoklassiekers, alles komt deze avond voorbij!

  Goed feestje!
  Scoutrock is voor iedereen uit Heinkenszand en omgeving èn scouts die zin hebben in een gezellige avond en een goed feestje! scouts die willen blijven overnachten kunnen terecht op onze Scoutrock camping. Dit kost 5 euro per persoon, dit is inclusief een ontbijt op zondagochtend. Aanmelden kan via info@scoutrock.nl

  Voorverkoop
  De kaartverkoop start binnenkort op http://www.scoutrock.nl In de voorverkoop kost een kaartje €10, de eerste 50 ‘Early Birds’ betalen €7,50. Houd de site dus in de gaten net als onze Facebookpagina (Facebook.com/scoutrockfestival) en Instagram (@scoutrockfestival)
   
  Voor meer info over Scoutrock kun je contact opnemen met ons via info@scoutrock.nl

  Scouting Heinkenszand
  ’t Dijkje 1
  4451 KC Heinkenszand
  www.scoutrock.nl
  Ga jij ook naar de Scout-In?
   


  Geen Zesc dit jaar, maar je kunt wél naar de Scout-In.

  Scout-In 19 is alweer de 21e editie van het tweejaarlijkse Scout-In festival: hét evenement voor alle leidinggevenden, kaderleden, vrijwilligers en roverscouts van Scoutinggroepen en regio's uit heel Nederland! Een weekend lang, van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2019, vormt Scout-In hét platform voor het uitwisselen van ideeën, ervaringen, nieuwe tips, trucs en tools om het Scoutingspel voor jeugdleden nóg leuker en beter te maken.

  Scout-In19 staat in het teken van een leerzaam, nuttig en inhoudelijk weekend waar je als deelnemer veel zal opsteken. Niet alleen leer je vrijwilligers en scouts uit heel Nederland kennen, je kunt deelnemen aan workshops en trainingen op het gebied van spel, vrijwilligers, persoonlijke ontwikkeling, accommodaties en materiaal, bestuur en organisatie en financiën. Deze best practices die je gedurende het weekend niet alleen kunt zien maar ook kunt meemaken en meedoen, geven je meer dan voldoende energie om je 's avonds uit te leven in een van de gezellige feesttenten op het festivalterrein! En dat niet alleen. Ook ná de Scout-In heb je voldoende frisse energie om verder te gaan met dát wat je hebt opgestoken tijdens het weekend, in je groep.
  14 sept.      Training op maat
  17 sept.      Regiocafé voor alle kaderleden
  20-22 sept. Scout-In
  28 sept.      Scoutrock in Heinkenszand

  Ook iets te melden?

  Nieuwsbrief Scouting Zeeland is er voor alle kaderleden en medewerkers van de regio. 
   

  Heb je nieuws of iets leuks te vertellen? Mail ons..
  Twitter
  Facebook
  Website
  Deel op Facebook Deel op Facebook
  Tweet Tweet
  Stuur door via mail Stuur door via mail
  Copyright © Scouting Regio Zeeland, Alle rechten voorbehouden.
  Ons mailadres is:
  nieuwsbrief@scoutingzeeland.nl

  Wenst u op een andere manier deze nieuwsbrieven te ontvangen, Klik dan hier,  of wilt u zich afmelden voor onze nieuwsbrief klik dan hier

  Deze nieuwsbrief is bestemd voor alle kaderleden van Scouting Regio Zeeland van Scouting Nederland.


  This email was sent to <<Email Address>>
  why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
  Scouting Regio Zeeland · Stenenbeer 5 · Vlissingen, Ze 4381 HA · Netherlands

  Email Marketing Powered by Mailchimp