Update 10: Maatregelen Corona met betrekking tot Scouting

Sinds 11 mei 2020 heeft de veiligheidsregio Zeeland, Scouting opgenomen in de uitzonderingen op de noodverordening van dezelfde datum.

j. door scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen of professionals georganiseerde en begeleide buitenactiviteiten voor personen tot en met 18 jaar.

scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen Onderdeel j regelt dat de uitzonderingen voor georganiseerd buiten sporten en bewegen voor personen tot en met 18 jaar onder dezelfde voorwaarden (georganiseerd, buiten, afstand) van toepassing zijn op de activiteiten van scouting-, cultuur-, kunst-, en andere jeugdverenigingen of op door professionals georganiseerde activiteiten.

De volledige noodverordening kun je vinden op de website van veiligheidsregio Zeeland:

Update 9: Maatregelen Corona met betrekking tot Scouting

Sinds enkele dagen heeft Scouting Nederland een aantal posters en afbeeldingenset gemaakt voor het gebruik in en om het clubhuis met de regels om het coronavirus tegen te gaan. Je kunt deze hier downloaden:

Update 7: Maatregelen Corona met betrekking tot Scouting ( update SN 07-05-2020 )

Update 8: Maatregelen Corona met betrekking tot Scouting

Vrijwilliger bij Scouting en verdenking van Corona,

Vraag: Kan ik getest worden?
Antwoord: Ja. Hieronder is beschreven hoe dat in zijn werk gaat:

Vrijwilligers die contact hebben met jeugdleden (dus wel de leiding, geen bestuursleden) nu al getest kunnen worden op Corona als ze klachten hebben.

Je kunt dan een formulier invullen op de website van het GGD Zeeland;

Daarna neemt de GGD Zeeland contact met je op. Als de arts van het GGD ook denkt dat de leiding Corona heeft kan hij of zij op 2 plaatsen in Zeeland terecht:
  • Zorgzaam Terneuzen ( de Honte )
    Wielingenlaan 2, 4535 PA Terneuzen
  • ADRZ Goes
    s-Gravenpolderseweg 114, 4462 RA Goes

In beide gevallen kun je de route volgen "COVID testpoli"

Na de test, binnen 48 uur neemt het GGD contact met je op om je te vertellen of je COVID 19 hebt.

De huisarts komt er niet aan te pas.

Update 6: Maatregelen coronavirus met betrekking tot Scouting

Inmiddels hebben een aantal gemeenten toestemming gegeven aan scoutinggroepen om weer fysieke activiteiten te mogen organiseren. De veiligheidsregio geeft aan gemeenten het advies om scouting te scharen onder georganiseerd buiten sporten en
bewegen voor kinderen en jongeren. Bovendien heeft Scouting Nederland samen met andere organisaties een brief gestuurd naar alle gemeenten waarin ze wijzen op het belang van het kunnen sporten en bewegen voor kinderen en jongeren en het feit dat onder andere scouting dat op professionele wijze biedt (zie bijlage).
De gemeenten Veere, Kapelle en Terneuzen hebben toestemming gegeven om met de restricties in het advies van Scouting Nederland weer fysieke activiteiten te organiseren. De gemeente Middelburg heeft inmiddels aan de Gouden Cirkelgroep toestemming gegeven. De meeste groepen moeten eerst informatie verstrekken aan de gemeente over hoe en wanneer ze hun activiteiten gaan organiseren, de manier waarop die informatie aangeleverd moet worden verschilt per gemeente. De gemeente zelf zal je daarover informeren.
Als je nog geen contact hebt gehad met jouw gemeente adviseren we je om dat samen met de andere groepen in jouw regio te doen. Wellicht heb je al een contactpersoon bij de gemeente en anders kan je vragen naar de wethouder sport of het coronateam, wat de meeste gemeentes schijnen te hebben, dat team kan je doorverwijzen.
Wij hopen dat jullie weer snel fysieke activiteiten kunnen gaan organiseren omdat we weten dat veel van jullie leden daar erg aan toe zijn. Ze missen de leiding en willen graag weer leuke activiteiten doen. We denken dat ook kinderen die niet op scouting zitten graag mee zouden willen doen en dat wordt ook door de overheid gestimuleerd. Als groepen het aanbieden van activiteiten in de nieuwe vorm een beetje op rit hebben hopen we dat ze ook van de gelegenheid gebruik kunnen maken om nieuwe leden te werven.

Als je weer activiteiten gaat organiseren zal het niet meevallen om alles zo te organiseren dat de richtlijnen in het advies van SN (zie bijlage) altijd toegepast gaan worden. Wij adviseren je om eerst een goed plan te maken, te beginnen met een korte bijeenkomst te organiseren per speltak, of met een deel van de speltak om de nieuwe regels uit te leggen, weer even bij te praten en dan misschien nog wat spelletjes te doen. Ook de communicatie naar ouders vooraf is erg belangrijk.
De spelcoaches sturen binnenkort een e-mail met spelideeën op 1,5 meter afstand en de beste plaatsen waar je digitale spelideeën kunt vinden.
Het protocol dat het NOC*NSF heeft ontwikkeld met diverse downloads kan jullie wellicht ook helpen. https://nocnsf.nl/sportprotocol

Tijdens aankomende regioraad, op 12 mei, zullen we aandacht besteden aan het organiseren van fysieke activiteiten in de nieuwe stijl en ervaringen en ideeën uitwisselen. We zullen ook iemand van de veiligheidsregio uit te nodigen om de nog grijze gebieden in wat wel en niet mag helder te krijgen. Jullie kunnen alvast vragen indienen opinfo@scoutingzeeland.nl
Als je hulp nodig hebt kan je contact opnemen met je regio-ambassadeur, die kan je verder helpen of je in contact brengen met iemand die je kan helpen. Jullie regio-ambassadeur hoort graag van jullie hoe ver jullie zijn in het krijgen van toestemming en het organiseren van activiteiten in de nieuwe stijl.
Veel succes!
Met vriendelijke groet,